Τα Νέα Στύρα όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο μας , είναι παράλιος οικισμός της Εύβοιας. Σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, έχουν πληθυσμό 1.031 κατοίκους. Βρίσκονται κτισμένα στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού, απέναντι από τη νησίδα Στύρα, που, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ήταν η αρχαία νήσος Αιγιαλεία, ανάμεσα στον κόλπο των Πεταλιών και στους πρόποδες του όρους Κλιόσι. Η περιοχή αποτελεί το στενότερο σημείο της Εύβοιας, πλάτους δέκα χιλιομέτρων. Βρίσκεται σε απόσταση 99 χλμ. ΝΔ της Χαλκίδας.

Αποτελούν επίνειο των Στύρων, με τα οποία τείνουν να ενωθούν, και υπάγονται διοικητικά στο Δήμο Καρύστου. Τα νέα Στύρα συνδέονται καθημερινά με οχηματαγωγά (F/B) με την Αγία Μαρίνα Αττικής.

Τα Στύρα βρίσκονται γεωγραφικά στο βορειότερο τμήμα του Δήμου Καρύστου και περιλαμβάνουν στην 188.583 στρέμματα έκταση τους τις πρώην κοινότητες Νέων Στύρων, Αλμυροποτάμου, Στύρων, Μεσοχωρίων, Πολυποτάμου, και τους οικισμούς Ρεουζίου, Καψάλων, Τσακαίων, Ελαιοχωρίου, Νημποριού και Πόρτο Λάφια. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τουριστικά με πολλά ξενοδοχεία, καταλύματα, ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης.

Τα Στύρα διακρίνονται για την ξεχωριστή τους φύση και τις πανέμορφες ακρογιαλιές. Εγκατεστημένα 86 χλμ. νοτιοανατολικά της Χαλκίδας και απέναντι από την Αγία Μαρίνα Αττικής, τα Στύρα αποτελούν την κλασσική απόδραση των κατοίκων της πρωτεύουσας που από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Εκτός από τις όμορφες παραλίες, εδώ μπορείτε να περπατήσετε σε καλντεριμωτά δρομάκια που οδηγούν στη Μεγάλη Βρύση και να έλθετε σε επαφή με τη μαγευτική φύση.

 

B: ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΤΥΡΩΝ

 

Στην κορυφή του Αγίου Νικολάου ή Διακόφτι, σε ύψος 450 μέτρων, στο όρος Κλιόσι, βρίσκεται η Πύλη των Αρμένων ή Λαρμένων. Το κάστρο χτίστηκε πάνω στο τείχος της αρχαίας Ακρόπολης των Στυρών, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, και η μεγαλιθική πύλη της σώζεται μέχρι σήμερα, προκαλώντας δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη.

Οι Καταλανοί το 1300 μ.Χ. καταλαμβάνουν το κάστρο, το οποίο 73 χρόνια αργότερα (1373 μ.Χ.) το μεταβιβάζουν με πώληση στους Ενετούς. Εν συνεχεία, μετά την κατάληψη της Εύβοιας από τους Οθωμανούς, το 1470 μ.Χ., το οχυρό περνάει στα χέρια των Τούρκων.

Είναι τόση μεγάλη η ιστορία της ευρύτερης περιοχής και κρύβει τόσο μυστήριο, που συναρπάζει τον επισκέπτη και αναστατώνει τις αισθήσεις του από την πρώτη στιγμή. Σε αυτόν τον λόφο του μυστηρίου κατοικεί ο μύθος του δράκου, τόσο παλιός όσο και η ιστορία των πρώτων κατοίκων που εγκαταστάθηκαν στην Νότια Εύβοια. Εκτός από την μεγαλιθική Πύλη των Αρμένων , εδώ συναντάς και τα ρωμαϊκά λατομεία, από όπου γινόταν η εξόρυξη του παγκοσμίως γνωστού Στυραϊκού μαρμάρου cipollino, καθώς και το εξωκλήσι της Παναγίας, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.  Σε αυτή την περιοχή, εκατοντάδων στρεμμάτων, βρίσκεται συγκεντρωμένη όλη η πλούσια ιστορία της περιοχής, που στέκεται δεσποτικά εκεί ψηλά και επιμένει στο πέρασμα των αιώνων, περιμένοντας τον σημερινό και μελλοντικό επισκέπτη, ώστε να ανακαλύψει το απόκρυφο μυστήριο και τις ομορφιές της. 

Μην περιμένεις λοιπόν! Με την πρώτη ευκαιρία επισκέψου την περιοχή και άφησε τον εαυτό σου να περιηγηθεί σε ένα απαράμιλλο ταξίδι ιστορίας και αισθήσεων.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις 25 Ιανουαρίου του 2011, με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, εγκρίθηκε η προσωρινή οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του λόφου Αγίου Νικολάου Στύρων και των παρακείμενων ρωμαϊκών λατομείων της περιοχής Καψάλων.

Photos: