ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ ΜΕΣΟΧΩΡΙΩΝ

Ανάμεσα στο δημοφιλές Αρμυρίχι και την μίνι παραλία των Τσακαίων βρίσκεται η παραλία του Λιμνιώνα Μεσοχωρίου που διοικητικά ανήκει στο Δήμο Καρύστου. Η παραλία Λιμνιώνας βρίσκεται στη Νότια και Ανατολική Εύβοια. Πρόκειται για μια οργανωμένη και δημοφιλή παραλία με αρκετές μόνιμες ομπρέλες, καθώς και ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι και ψητά. Έχει λευκά βότσαλα και άμμο τόσο στην ακτή όσο και στο βυθό, αλλά όταν φυσάει όπως όλες οι παραλίες που βλέπουν στο Αιγαίο, σηκώνει κύμα και χρειάζεται προσοχή. Συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό λουόμενων το καλοκαίρι και η πρόσβαση είναι εύκολη με αυτοκίνητο.

Η παραλία αν και μεγάλη σε έκταση και εκτεθειμένη στο Αιγαίο, προστατεύεται από τους βοριάδες και έτσι ακόμα και ημέρες με αρκετό αέρα είναι σχετικά ήρεμη. Η ακτή αποτελείται από λευκό βοτσαλάκι και από χονδρή άμμο.
Το αριστερό τμήμα της παραλίας είναι πιο «άγριο» και το βοτσαλάκι της ακτής δίνει την θέση του σε πέτρες και μεγάλους βράχους στο βυθό. Παρόλα αυτά λόγου του βάθους μπορείτε να κολυμπήσετε και ο βυθός έχει αρκετό ενδιαφέρον. Όσο προχωράτε προς το δεξί μέρος της παραλίας ο βυθός γίνεται αμμώδης. Στην ίδια πλευρά μία εντυπωσιακή σπηλιά πάνω στα βράχια και μέσα στη θάλασσα κλέβει τις εντυπώσεις ενώ αρκετοί είναι οι τολμηροί που σκαρφαλώνουν τα βράχια και κάνουν βουτιές μπροστά της. Στην παραλία υπάρχουν αρκετές  δημοτικές ομπρέλες. Καφέδες, Αναψυκτικά και νερά μπορείτε να προμηθευτείτε από τις 3 ταβέρνες που υπάρχουν πάνω από την παραλία που έχουν από ψαρικά, της ώρας μέχρι και μαγειρευτά.
Η παραλία «Λιμνιώνας απέχει 9,5 χλμ. από το Saint George hotel & suites  και χρειάζονται 15 περίπου λεπτά για πρόσβαση σε αυτήν.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΡΜΥΡΙΧΙ

Πρόκειται για μια πολύ όμορφη παραλία στη Νότια Εύβοια 20 λεπτά περίπου από τα Στύρα. Θα κατευθυνθείτε προς το χωριό Μεσοχώρια. Κατεβαίνοντας από τα Μεσοχώρια, μετά από 1 χιλιόμετρο θα δείτε την πινακίδα για το Αλμυρίκι. Ο δρόμος μέχρι την παραλία είναι πολύ καλός με άσφαλτο Η παραλία ήταν από τις καλύτερες που έχω επισκεφτεί ποτέ. Γαλαζοπράσινα νερά , με άμμο και χαλικάκι και πεντακάθαρη Η παραλία Αρμυρίχι (Αλμυρίχι την λένε κάποιοι εσφαλμένα) αποτελείται από άμμο και μικρά πετραδάκια.
Βρίσκεται μέσα σε έναν όρμο και για τον λόγο αυτό είναι σχετικά προστατευμένη από Νοτιά αλλά και το Βοριά του Αιγαίου!
Είναι ιδανική τοποθεσία για οικογένειες όπου όλα τα μέλη μπορούν ήσυχα και χωρίς φόβο να απολαύσουν την θάλασσα.
Η καθαρότητα της θάλασσας με τα κρύα νερά, κύριο χαρακτηριστικό της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας, αποτελούν δυνατά κίνητρα για τους λάτρεις του καλοκαιριού.
Στην παραλία θα βρείτε ένα ταβερνάκι και μια καντίνα για τα απαραίτητα. Το παρκάρισμα είναι εύκολο αρκεί να μην παρκάρετε άναρχα και κλείσετε θέσεις!
Το ελεύθερο camping απαγορεύεται.
Η παραλία «Αρμυρίχι»  απέχει 16  χλμ. από το Saint George hotel & suites  και χρειάζονται 25 περίπου λεπτά για πρόσβαση σε αυτήν.

ΠΕΤΑΛΙΟΙ

Παράδεισος… για λίγους! Οι Πεταλιοί Ευβοίας είναι νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Ανήκουν στον δήμο Καρύστου της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει 10 νησιά τα οποία είναι όλα ακατοίκητα.

Αν μέχρι τώρα πίστευες ότι ο παράδεισος βρίσκεται σε μέρη εξωτικά και μακρινά, πλανάσαι πλάνη οικτρά. Σαν μικροσκοπικές κουκίδες πάνω στο χάρτη της Ελλάδας, οι Πεταλιοί αποτελούν μια γραφική γειτονιά 10 μικρών νησιών, που εκτείνεται στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο, απέναντι από το Μαρμάρι. Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστοί όσο ο Σκορπιός του Ωνάση, όμως είναι από το πρώτα νησιά που αγόρασαν ιδιώτες και αποτελούσαν ανέκαθεν πόλο έλξης μεγιστάνων και γαλαζοαίματων. Σήμερα τα περισσότερα είναι ακατοίκητες βραχονησίδες (ξέρες), εκτός από τρία, τα οποία χαίρονται οι τυχεροί ιδιοκτήτες τους.

Στο κοντινό παρελθόν όμως, διατηρούσαν έναν μικρό πληθυσμό η Μεγαλόνησος και το Χερσονήσι τα οποία είναι και τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος. Τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος είναι τα Αβγό, Λαμπερούσα, Λουλούδι, Μακρονήσι, Ποντικόνησο, Πράσο, Τράγος και Φούντι. Η συνολική έκταση του συμπλέγματος είναι περίπου 22,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι Πεταλιοί την εποχή της τουρκοκρατίας ανήκαν στον Ομέρ πασά της Καρύστου και φιλοξενούσαν το χαρέμ ι του.
Τα νησάκια μαγεύουν με την πολυχρωμία των νερών και τις εξωτικές παραλίες που δε θυμίζουν σε τίποτα τις άλλες παραλίες της περιοχής του νότιου Ευβοϊκού.

Οι «κοινοί θνητοί» μπορούν να απολαύσουν μόνο υποβρύχιες εξερευνήσεις στα κρυστάλλινα νερά τους και μπάνιο σε κάποιους κολπίσκους που έχουν πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα -δεν είναι τυχαίο που μαγνητίζουν προς τη μεριά τους κυρίως σκαφάτους. Εντύπωση προκαλούν οι επιβλητικές βίλες, μία σε κάθε νησί, δίνοντας την αίσθηση μιας VIP γειτονιάς. Στο δεύτερο σε μέγεθος νησί διακρίνεται το λευκό αρχοντικό της οικογένειας Εμπειρίκου, ενώ απέναντι δεσπόζει η βίλα του Καρνέζη με τα λιμανάκια.

Όσο για τη Μεγαλόνησο, εκτός από τις εκτάσεις των δύο εφοπλιστικών οικογενειών, 200 στρέμματα ανήκουν στα παιδιά του Picasso, τους Κλοντ και Παλόμα, οι οποίοι αφού αναπαλαίωσαν πριν 15 χρόνια τους πρώην βασιλικούς στάβλους, πέρασαν πολλά από τα καλοκαίρια τους μαζί με μερικούς από τους διεθνούς φήμης φίλους τους. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα λέγονται, οι τελευταίοι έχουν έρθει σε επαφή με μεσίτες για μια πρώτη εκτίμηση, με σκοπό να πουλήσουν την κληρονομιά τους. Ενδεικτικά η τιμή για τη Μεγαλόνησο κυμαίνεται στα ?20 εκατ.!
Με βραχώδεις ακτές και αμμουδερές χρυσές παραλίες, τιρκουάζ νερά και πλούσια βλάστηση δημιουργούν μια ονειρική πανδαισία που θα ζήλευε κάθε άνθρωπος πάνω στη Γη. Και αν για εσένα η μαγεία τού να κολυμπήσεις σε τέτοια «βασιλικά» νερά σε κάνει να αισθάνεσαι προνομιούχος, πρέπει να θυμάσαι ότι η πρόσβαση στα νησιά απαγορεύεται, εκτός από τις παραλίες που -ευτυχώς για εμάς- ανήκουν σε όλους!

ΜΑΡΜΑΡΙ

Το γραφικό ψαροχώρι που φέρει την ονομασία Μαρμάρι, απέχει μόλις μία ώρα από το λιμάνι της Ραφήνας.
Διαθέτει αρκετά και σύγχρονα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.

Εδώ μπορείτε να βρείτε φρέσκο ψάρι, αξέχαστους θαλασσινούς μεζέδες, καφέ, μπαρ και εστιατόρια πάνω στο κύμα του Νότιου Ευβοϊκού.
Σημείο αναφοράς του Μαρμαρίου αποτελούν οι παραλίες και το σύμπλεγμα των νήσων Πεταλιών που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον κόλπο του Μαρμαρίου.

Μερικές από τις πιο ξακουστές παραλίες της Εύβοιας, όπως η Χρυσή Άμμος, βρίσκονται εδώ.
Ακόμη, στην άλλη άκρη της ενότητας του Μαρμαρίου και σε απόσταση μικρότερη των 40 χλμ. βρίσκονται απείρου κάλους παραλίες όπως το Γιαννίτσι, ο Άγιος Δημήτριος, οι Καλλιανοί, που βρέχονται από τα νερά του Αιγαίου.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το Μαρμάρι έχει γίνει αγαπημένος προορισμός windsurfers, πεζοπόρων, ορειβατών, φυσιολατρών, ανθρώπων που αγαπούν τις καταδύσεις και επιδιώκουν μία ιδιαίτερη επαφή τόσο με τον κόσμο του βυθού όσο και με την φύση.

ΚΑΡΥΣΤΟΣ

Η Κάρυστος είναι μία παραθαλάσσια πόλη στο νοτιότερο άκρο της Εύβοιας και έδρα του ομώνυμου δήμου. Το 1951 αριθμούσε 3118 κατοίκους ενώ στην εκτίμηση του 2009 είχε περίπου 7000 κατοίκους.
Οι κάτοικοι της πόλης είναι πάντα φιλόξενοι και εργατικοί, αγαπούν τον τόπο τους και κρατούν έθιμα και παραδόσεις. Κατά βάση ασχολούνται με την αλιεία, την κτηνοτροφία, την εξόρυξη της γνωστής πλάκας Καρύστου, τον Τουρισμό που σιγά σιγά ανάγεται σε προμετωπίδα της οικονομικής ανάπτυξης της Καρύστου και της ευρύτερης περιοχής.
Η Κάρυστος έχει μοντέρνο ρυμοτομικό σχέδιο, πλατείες και δημόσια νεοκλασικά κτίρια, με ευρείς δρόμους και πλατείες που έγιναν βάσει σχεδίου και κατόπιν παραγγελίας του Όθωνα (Βασιλιά της Ελλάδας) από τον Βαυαρό μηχανικό Μίρμπαχ. Για το λόγο ακριβώς αυτό και προς τιμή του Όθωνα η κωμόπολη αυτή έλαβε το 1848 την ονομασία «Οθωνόπολις» που μετονομάστηκε σε Κάρυστο μετά την μεταπολίτευση το 1862.
Χάρη στο συνδυασμό βουνού και θάλασσας η Κάρυστος σήμερα έχει καταστεί τουριστικό κέντρο με αρκετές τουριστικές εγκαταστάσεις και με ζωηρή κίνηση ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Αρμονία, γαλήνη, ξεκούραση περιμένουν τον επισκέπτη της Καρύστου

ΑΡΧΑΜΠΟΛΗ

Εάν ψάχνετε για μυστικές τοποθεσίες σε πολύ κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα, υπάρχει λύση! Ξεχάστε για λίγο τα νησιά των Κυκλάδων και τις μακρινές παραλίες της Πελοποννήσου και μυηθείτε στην μυστικιστική ομορφιά της Εύβοιας. Μια κρυφή παραλία σας περιμένει στη νότια πλευρά της Εύβοιας για να σας συγκλονίσει με την ομορφιά της. Ο λόγος για την παραλία της Αρχάμπολης, που θα την βρείτε στην βόρεια πλευρά της ανατολικής ακτογραμμής της Καρυστίας, στην Εύβοια. Η παραλία της Αρχάμπολης προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο, με φανατικό κοινό τους Γερμανούς και Ολλανδούς, που ψάχνουν μυστικές τοποθεσίες για απόλυτες γαλήνιες βουτιές. Η παραλία της Αρχάμπολης δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο με την ομορφιά της, αφού όλοι πιστεύουν πως ήρθαν στον επίγειο παράδεισο.  Οι επισκέπτες της παραλίες εντυπωσιάζονται με τα μοναδικά τοπία άγριας ομορφιάς, που την περιβάλλουν, όπως με την κατάληξη του φαραγγιού και την χαράδρα που διαρρέεται από χείμαρρο, ο οποίος ξεκινά από την Όχη και καταλήγει σε έναν γραφικό όρμο., ενώ τα γαλαζοπράσινα νερά και η λευκή άμμος ολοκληρώνουν την παραδεισένια εικόνα. Για να προσεγγίσει κανείς την παραλία της Αρχάμπολης μπορεί να γίνει μέσω ενός πλεούμενου ή από τα μονοπάτια Θύμι-Αρχάμπολη και Ευαγγελισμός-Αρχάμπολη.
Το απόκοσμο σκηνικό συνοδεύεται από την ιστορία ότι εκεί κάποτε υπήρχε μια σπουδαία αρχαία πόλη που ερημώθηκε ξαφνικά μετά από φονική επιδρομή. Ο λαϊκός θρύλος λέει ότι οι αδικοχαμένοι που σφαγιάστηκαν εμφανίζονται τη νύχτα μέσα από τη θάλασσα ως φαντάσματα… Αρχάμπολη, η θέση σήμερα χρησιμεύει για τη προσάραξη μικρών σκαφών, κοντά στο Καφηρέα. Για άλλους ήταν μεταλλείο της αρχαιότητας και για άλλους μια πολιτεία που χάθηκε στο πέρασμα των αιώνων παραμένοντας ως σήμερα η «αρχαία πόλη».

Η παραλία είναι η κατάληξη της χαράδρας της Αρχάμπολης στην βόρεια πλευρά της ανατολικής ακτογραμμής της Καρυστίας.
Η περιοχή προσφέρει σημαντικές εκπλήξεις από την άποψη του φυσικού κάλλους, αλλά και λόγω της ιστορικότητας και αρχαιολογικής σημασίας της. Διάσπαρτα αρχαϊκά κτιριακά λείψανα γεννούν στον επισκέπτη την περιέργεια και τον θαυμασμό στα έργα του ανθρώπου κατά την αρχαιότητα.
Η χαράδρα διαρρέεται από χείμαρρο που ξεκινά από την Όχη και καταλήγει σε γραφικό προφυλαγμένο όρμο που ενίοτε διαταράσσεται από τεράστια κύματα και αλλάζει εντελώς η όψη του τοπίου.
Η πρόσβαση (εκτός από την θάλασσα με πλεούμενο) μπορεί να γίνει είτε με το μονοπάτι Θύμι-Αρχάμπολη, είτε με το μονοπάτι Ευαγγελισμός-Αρχάμπολη.
Από την Κάρυστο, κανείς ακολουθεί ανατολικό προσανατολισμό και διασχίζει το χωριό Αετός. Στο τέλος του χωριού που ο δρόμος διακλαδίζεται, ακολουθούμε τον αριστερό κλάδο και ανεβαίνουμε αρκετά ψηλά μέχρι που στρίβουμε προς βορά (απέχουμε 11,5 km από την Κάρυστο). Από το σημείο εκείνο της στροφής παύουμε να βλέπουμε τον όρμο της Καρύστου και την πόλη και έχουμε δεξιά μας την θέα του Στενού του Καβοντόρου με το νησί Άνδρο στο βάθος. Ακολουθούμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι το χωριό Πλατανιστός. Στα 5 km μετά τον Πλατανιστό, αρχίζει χωματόδρομος προς βορρά μέχρι τον Ευαγγελισμό που απέχει περίπου 42,5 km από την Κάρυστο, ή μέχρι το Θύμι που απέχει περίπου 49 km από την Κάρυστο.

ΚΑΒΟ ΝΤΟΡΟ (ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΚΑΦΗΡΕΑΣ)

Μια αλλιώτικη από τα συνηθισμένα διαδρομή, που δεν επιχειρούν πολλοί. 60 χλμ. από την Κάρυστο, τα περισσότερα σε χωματόδρομο, στα πόδια της Οχης, μέσα στη μοσχοβολιά από τα αγριοθύμαρα και τη ρίγανη. Ανεμογεννήτριες, γκρεμοί, ατελείωτοι βράχοι αλλά και πικροδάφνες, σπάρτα και καταπράσινα φαράγγια κάθε τόσο με πλατάνια, ιτάμους και σφενδάμια που καταλήγουν στη θάλασσα. Μια χούφτα χωριά με μετρημένους στα δάχτυλα ανθρώπους (μόνο στην Αμυγδαλιά θα βρείτε καφενείο) και στο τέλος το Κάβο Ντόρο, το θρυλικό ακρωτήρι του Καφηρέα με τους μανιασμένους αέρηδες.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το απομονωμένο χωριό του Κάβο Ντόρο «Αντιά» που οι κάτοικοί του επικοινωνούν με… σφυρίγματα. Η γλώσσα επινοήθηκε για την προστασία των κατοίκων από επιδρομές και έγινε γνωστή μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα.... Το χωριό Αντιά στο Κάβο Ντόρο βρίσκεται στη Νότια Εύβοια ανάμεσα στις κορυφές Αηδόνι και Μηλιά, του όρους Όχη και σχεδόν 40 χιλιόμετρα μακριά από την Κάρυστο. Οι λιγοστοί κάτοικοι χρησιμοποιούν ένα δικό τους κώδικα επικοινωνίας, τη σφυριά. Η σφυριά είναι μια γλώσσα που βασίζεται αποκλειστικά στα σφυρίγματα. Κάποιος που δεν μιλάει αυτή τη γλώσσα, ακούγοντας τη, δεν αναγνωρίζει καμία λέξη παρά μόνο διαφορετικού είδους σφυρίγματα. Κι όμως κάθε σφύριγμα αντιστοιχεί σε ένα γράμμα της αλφαβήτου με αποτέλεσμα η σύνθεσή τους, να δημιουργεί ολόκληρες λέξεις και προτάσεις.... Εμπειρία!

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΥΣΗ

Η Μεγάλη Βρύση βρίσκεται 200 περίπου μέτρα ανατολικά της κεντρικής πλατείας των Στύρων και η πρόσβαση σ’ αυτήν γίνεται μέσω ενός παραδοσιακού λιθόστρωτου γραφικού καλντεριμιού.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο καταπράσινο μαγευτικό τοπίο με υπεραιωνώβια πλατάνια, τρεχούμενα νερά που καταλήγουν μέσω παλαιάς στέρνας σε παρακείμενη κατάφυτη ρεματιά, ενώ το σκηνικό συμπληρώνεται από τα συνεχή κελαϊδίσματα των πουλιών. Είναι το μνημείο της φύσης των Στύρων, με κάθε λογής χλωρίδα και πανίδα.
Σύμφωνα με την παράδοση στο χώρο κατά την αρχαιότητα υπήρχε Ασκληπιείο χώρος δηλαδή για ίαση των ασθενών αφιερωμένος στον Θεό της ιατρικής Ασκληπιό, που στηριζόταν στις θεραπευτικές ιδιότητες των «ρεόντων» υδάτων που αφθονούσαν στην περιοχή. Ο Ασκληπιός είναι η ιδεατή αντίληψη της ιαματικής δύναμης της φύσης, όπως και σήμερα γίνεται αντιληπτή από τους ανθρώπους, που επιδρά κατά τις "ήπιες" εποχές στα υψώματα και στον καθαρό αέρα, κάτω από την απαλή λάμψη και θερμότητα του Ηλίου, στα σημεία που αναβλύζουν δροσερές πηγές, ενώ πανύψηλα δένδρα γύρω καθαρίζουν την ατμόσφαιρα. Τέτοιο ακριβώς ήταν και το περιβάλλον των τόπων της λατρείας του και αυτή την αντίληψη ενίσχυσαν οι διάφοροι θρύλοι της γέννησης και της καταγωγής του. Σύμφωνα με την παράδοση το Ασκληπιείο της Μεγάλης Βρύσης επισκέφθηκε προς θεραπεία η γνωστή εταίρα Λαϊδα η οποία αφού θεραπεύτηκε ξαναγύρισε στη Κόρινθο.

Στο χώρο της Μεγάλης Βρύσης λειτουργεί κέντρο εστίασης και αναψυχής γνωστό ως «Στέκι των Δειπνοσοφιστών», ενώ υπάρχουν και απομεινάρια παραδοσιακού παλαιού ελαιοτριβείου με τις μυλόπετρες.

Photos: